Építéstörténeti kiállítás

A várpalotai Thury-vár építészeti felújítása és látogatóbarát fejlesztése

 

 

A Thury-vár építészeti felújítása és látogatóbarát fejlesztése a Közép-Dunántúli Régió Operatív Program pályázatának keretében valósult meg 2011, illetve 2014 nyarára.  A THURY-VÁR Nonprofit Kft. vagyonkezelésében lévő 600 éves reneszánsz kori épület a város büszkesége, amely nemcsak külsejében újult meg, de számos új funkcióval is bővült. A 21. századi elvárások és igények figyelembevételével kerültek kialakításra és akadálymentesítésre a hatalmas terek, a várudvar díszburkolata, az udvaron található reneszánsz kút, az északi várfal előtti klasszicista stílusú épületegyüttes, a nyári szabadtéri rendezvényekhez öltöző, mosdó, valamint vár- és helytörténeti filmvetítőterem, kínzókamra és reneszánsz festőműhely. A projektek legfőbb célja az építészeti értékmentésen túl a régió turisztikai kínálatának bővítése és erősítése volt, amely a fejlesztett attrakciókkal és a kialakított látogatóbarát elemekkel – audiovizuális akadálymentesítés, felvonó, Braille-írásos feliratok, vakokat és gyengénlátókat segítő útvonalvezető, hallássérültek számára készült indukciós hurok, 21. századi audio guide és érintőképernyős eszközök – valósult meg. A rekonstrukció mellett új hasznosítási módokra is lehetőség nyílt, a vár első emeletén modern technikával felszerelt konferenciaközpont és rendezvényterem került kialakításra.

A földszinti 14. századi palotarész egyedülálló Zsigmond korabeli világi falfreskóival, kőablakaival és kváderes osztású homlokzatával a vár legértékesebb része, mely önmagában is látványos eleme az épületnek. Termeiben látható a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum közreműködésével a város történetét az őskortól a 19. századig bemutató helytörténeti kiállítás, míg a vár első emeletén egyenruha-történeti tárlat fogadja a látogatókat.

Az elmúlt évek látogatói tapasztalata alapján a kapuépítmény folyosóján, a földszinti palotarészben és a várkápolnában összesen 459,44 m2-en az építéstörténeti, régészeti, néprajzi és történeti emlékeket bemutató új állandó kiállítás létrehozásával kívántuk felidézni egy letűnt és dicső történelmi kornak, a Thury-vár 14-19. század közötti időszakát. A vár földszintjén és első emeletén középkori konyha várja a látogatót, ez utóbbi 2021 folyamán nyílik meg.

Helyet biztosítottunk a helytörténeti, jellegzetesen bakonyi attrakcióknak éppúgy, mint a végvári reneszánsz világnak. Fontosnak tartjuk a várhoz kötődő őseink emlékének ápolását, akik méltó örökséget hagytak az utókornak: Újlaki Miklósnak, az egykori reneszánszpalota építtetőjének, az Európa szerte magyar Cidként ismert Thury Györgynek és Erdődy Pálffy Tamás európai hírű várkapitányoknak.

A város kiemelkedő kulturális örökségét jelentő épületegyüttesében egy minden rétegnek szóló muzeális kiállítóhelyen, az egyetemes történelmi és helytörténeti ismeretek átadásával, a hagyományok ápolásával, történelmi múltunk bemutatásával erősödik nemzeti identitástudatunk és nemzeti önbecsülésünk is.