További képek: Itt

Várpalotától körülbelül 9 kilométerre délre, a Balaton-felvidék északkeleti és a Mezőföld északi határán, a Bakony déli nyúlványain, a Séd folyó völgyében fekszik. A mai település három helység: Berhida, Peremarton és Kiskovácsi egyesüléséből jött létre.

Itt található a késő román, kora gótikus stílusú, a XIII-XIV. század fordulóján emelt Szent László tiszteletére szentelt templom, amelynek kapuzata csúcsíves, tetőszerkezete kőből készült. Különlegességét az adja, hogy a boltozat és a tetőzet építésekor is csak követ használtak, azaz semmiféle faanyag nem került az épület szerkezetébe. A hajdani technológia bravúrját bizonyítja, hogy a kőtemplom nagyobb sérülés nélkül átvészelte az 1985-ös földrengést. A szentélyben áll a kőből faragott szentségház, amelyen néhány évtizede még kiolvasható volt elkészülése dátumának első két számjegye: 14... A barokk főoltár a XVIII. századból való. A hajó csúcsíves záró boltozatán a két zárókő közül az elsőn az apostoli kettős kereszt látható egy pajzson, a másodikon pedig a pajzson hatágú csillagot viselő félhold, azaz a Hont-Pázmány nemzetség címere. A nem mindennapi szépségű templom falán freskó nyomait is felfedezhetjük. A Szent László templom bejelentkezéssel látogatható.

Szintén Berhidán található a Kisfaludy Stróbl Zsigmond által készített II. Világháborús emlékmű, és a kiemelkedő szépségű 1759-ben épült, freskókkal díszített templom is. A barokk stílusú római katolikus templom egy középkori templom helyén áll. Az 1778-ban felszentelt épület legértékesebb kincsei a szentély faliképei, melyek Szent László életéből elevenítenek fel történeteket. Az érett barokk festészet kiemelkedő alkotás együttesének készítője a neves művész, Johann Cymbal. A templom nevezetessége még a barokk szószék és a sekrestye gyóntatószéke.

Berhida két különleges, eredeti pompájában megcsodálható templomával várja az idelátogatókat!