A fokozottan védett Alba Regia-barlang (vagy más néven Vadász-nyelő barlangja, Vackor-nyelő barlangja) nemcsak a térség, hanem az ország egyik legkiemelkedőbb barlangászati érdekessége is.

A Bakony keleti részén emelkedő Tési-fennsíkon található, Isztimér község külterületén, Csőszpusztától nem messze, Várpalotától 11 kilométrre. A kiemelkedő, 453 méter magasságban nyíló barlang összhossza meghaladja a 2500 métert, mélysége pedig 200 méter, ezáltal a hegység legnagyobb, hazánk pedig harmadik legmélyebb barlangrendszere. Bejáratát egy mezőgazdasági művelés alatt álló területen található, 20x30 méteres facsoport rejti magába, elzárkózva ezzel a külvilág szeme elől. Az alsó-júra dachsteini mészkőben kialakult, a rétegdőlést követő járatok olykor 10-20 méter szintkülönbségű, lépcsősen elhelyezkedő emeleteket alkotnak. A folyosókra a jellegzetes módon lapított, lóhere, vagy kulcslyuk szelvény jellemző, cseppkövek csak két zónában díszítik a barlang falait. A barlang alsóbb szakaszaiban a levegő széndioxid tartalma eléri az igen magas 4 %-ot, ami a további feltárást, kutatást nagy mértékben megnehezíti. A barlangba korábban, az időszakosan aktív 44.sz. víznyelő (közismert nevén Vadász-nyelő) nyolc méter mély tölcsérének megbontásával 1975-ben jutottak be az Alba Regia barlangkutató csoport kutatói. Jelenleg a lezárt rendszer látogatásához engedély és barlangjárási gyakorlat szükséges. 

Habár a nagyközönség számára nem látogatható az Alba Regia, az ország egyik legkimagaslóbb barlangjaként méltán öregbíti a térség hírnevét.