További képek: Itt

A várpalotai kistérségben, Várpalotától 18 kilométerre található település fekvését a Bakony Tési-fennsík alatti medencéje és a Gaja-patak völgye határozza meg.

Kiemelkedő látnivalója a keresztény Szentkút, amely 600 évnél is öregebb, és az egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. Műemlék jellegű jelenlegi kápolnája 1825-1837 között épült barokk, és rokokó stílusban, a korábbi fakápolna helyén. A benne található lenyűgöző freskókat Károly Gyula festőművész készítette.  Szintén a Szentkútnál tekinthető meg a hat méter magas, bolgár mészkőből készült Mária szobor, mely Braun János szobrász alkotása. Az újkori építések, a kálvária és a szembemiséző oltár 196 -1980 között készültek.

Jásd műemlék jellegű plébániatemploma szintén érdemes a megtekintésre, csakúgy, mint a fokozottan védett Nagy-kőbánya. Érdekesség, hogy a ma már elhagyatott nagyméretű kőfejtőben a kőzetrétegek némelyike gazdag ősmaradvány faunát tartalmaz, főleg Ammonitákat. Az Avar sánc, vagy más néven Márkusvár, Mária Terézia sánc kora Árpád-kori földvár maradványai, kettős földsánca és a lakótorony maradványai a mai napig láthatóak.

A környék látványosságai közé tartozik a Rubányi-dűlő, a Szentkút és Tési malom között található festői hegyoldal.

A jásdi Szentkút nyugalma és békéje, szakrális tere, környezete méltán teszi a térség egyik legkiemelkedőbb látnivalójává.

Kapcsolódó linkek:

www.jasd.hu